Még az Óperenciás-tengeren is túl TAG

Sziasztok, 

Ma egy újabb TAG-at hozok Nektek a Kacatos dobozból. Már az első TAG is nagyon tetszett, mert izgalmas és egyedi volt, és a jelenlegiben sem csalódtam. Ezúttal az író stílusa kerül reflektorfénybe, hogy ő milyen területen mozog jól, milyen szokásai és irói technikái vannak.

Lia, köszönöm mégegyszer ezt a remek kihívást. :)

Szabályok:
  1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
  2. (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Kacatos dobozra, innen el tudják vinni a dolgokat.)
  3. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
  4. Válaszolj a kérdésekre!
  5. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! ;)
  6. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
  7. Értesítsd őket a jelölésről!
Kérdések:
+1 Bármit kérdezhetsz, ami a történetekben szereplő helyszínekhez, világokhoz kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)


Valós, alternatív földi vagy kitalált világban alkotsz-e legszívesebben Miért? Mit szeretsz benne?
Valós és alternativ világban dolgozom inkább. Ez érdekel leginkább, és mozgok benne könnyebben. Próbálkoztam egyébként teljes világ kidolgozásával, de az a rengeteg részlet és logikai buktató teljesen beszippantottak...

Szoktál-e írás előtt vagy alatt kutatómunkát / világépítést végezni?
Igen, utána szoktam nézni az adott témának.

Miért igen, miért nem? És ha igen, hogyan? Van bevált módszered? 
Internetet szoktam elővenni és több forrást is megnézni. De volt olyan is, hogy az adott témában könyvet/blogot olvastam el.
Szerintem azzal, hogy utána néz valaki a háttérnek sokkal hitelesebbé válik a regény is, főleg ha az történelmi témát dolgoz fel.

Mennyire törekszel valósághűségre, ill. hihetőségre?
Teljes mértékben törekszek rá.
Ez olyan, mintha Jenga-nánk, aminek ugye az alját rendesen, stabilan meg kell építeni. A hihetőség/ valósághűség is ugyanilyen. Ha nincs akkor oda a történet.

Szerinted hogy lehet ezt elérni?
Logikus és érthető legyen a cselekmény, legyenek a karakterek "élők", akiknek van céljuk, és nem csak azért csinálnak botrányt, hogy történjék végre valami. És szerintem az is számit, hogy egységes és jól kidolgozott -e a világ, ahol játszódik a történet.

A történeteid többsége egy vagy több helyszínen ill. világban játszódik?
Általában több helyszínen játszódnak. Szeretem ha változatos a cselekmény ilyen szempontból is, ráadásul így jobban be tudom mutatni az adott világot is.

Íróként hogy állsz a tájleírásokhoz, helyszínbemutatásokhoz?
Lényegesnek tartom, mert érdekesebbé teszi a regényt, másrészt magát a hangulatot is nagyban befolyásolja. Hisz' hogy nénzne ki egy romantikus történet egy sötét, esőtől nyírkos sikátorban?
Még akkor is szánok rá időt, amikor pl épületben vagyunk vagy valamilyen zárt térben, mert mint a valóságban, azon a helyszínen kívül is van világ. Meg persze nem érezzük magunkat bezárva sem.
Tervezésnél egyébként a cselekmény után a táj a második, amire koncentrálni szoktam - bármennyire is írom át párszor míg teljesen befejezem a regényt. Hogy miért fontos ez? Talán azért, mert az egész történet hangulatát is befolyásolja.
Mit gondolsz arról, hogy van, aki szerint azért írnak olyan sokan fantasyt, mert az könnyű zsáner, hiszen ott „bármi megtörténhet”?
Hogy könnyű e fantasyt írni? Azért itt is vannak "szabályok", nem csak úgy belecsapunk a közepébe, mondván hogy bármi megtörténthet.
De, így jobban bele gondolva,  kicsit talán könnyebb mint sci-fit vagy krimit írni.

Van-e valami érdekességed a világokról, helyszínekről, amit elmesélnél? 
Hogy érdekesség e vagy sem, vannak olyan helyszínek, amik gyerekkoromból, szülővárosomból vannak. Van, ami csak "díszlet" a háttérben, de van, ahol tényleges helyszín.

Ezúttal külön nem jelölök ki senkit. Akinek megtetszett a TAG, az nyugodtan vigye és ossza meg bátran.


Szép napot:

Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az írás számomra:

Az írás számomra:
"Írás közben nincs ítélkezés, se szégyen, csakis szabadság. Amint a toll a papírhoz ér, egy pillanatra szabad vagyok." Jessica Sorensen

Fordító

Chat

Írós és történetes blogok hirdetései