Mini Könyvklub 7.- Egy

Sziasztok,

Ezúttal egy témában kissé eltérő bejegyzést hozok Nektek. Jelentkeztem tagnak a Könyv sarok nevezetű blogon, a Mini-Könyv Klubba. Ennek fejében minden hónapban hozok egy kisebb lélegzetvételű kritikát az előre kiválasztott könyvekből. Mindazok, akik jelentkeztek, közzé tesznek egy ilyen kritikát, hogy aztán megvitassuk a véleményünket az adott könyvről.



Első könyv: Gaura Ágnes - Vámpírok múzsája



Könyvről röviden:

Főhősünk, Borbíró Borbála egy magyarországi Vámpírkutató Intézet lelkes és tehetséges alkalmazottja, tudósa, aki él hal a munkájáért - és ez a magánéletében meg is mutatkozik - egy olyan világban, ahol a vámpíroknak jogaik és pártjaik vannak. Amikor azonban Amerikába megy főhősünk egy konferenciára kiderül, hogy az élőhalottak megnövekedett politikai befolyása miatt a munkája megszűnik. Haza érve azonban egy állás ajánlat fogadja. A munka pont a legjobbkor jön, a szakmájába vág viszont több, mint veszélyes.

Vélemény:

A könyv egy nagyon alaposan, részlet gazdagon felépített világot tár elénk, ami a már nagyon is populáris vámpíros történetet egy másik szempontból közelíti meg, és Magyarország is részese ennek. Ez a két tény nagyon is tetszett benne egyrészt azért, mert nem a megszokott vámpíros történetet hozta másrészt pedig kis hazánk is szerepelhet végre. (ez utóbbi megmutatkozik még a pálinkázásban, meg a magyar karakter nevekben mint a Béla). A karakterek nem sablonosak, mert van mindegyiknek motivációja és nem csak a háttérben töltik ki az üres teret, ennek fejében többször alakultak ki szócsaták, veszekedések, de még egy egyéjszakás kaland is, ráadásul a humor is helyet kapott.

Ami pedig a befejezést illeti, kellemes lezárása volt a kötetnek, az a fajta, amikor kicsit lecsitulnak a kedélyek és "pihenni térnek a karakterek". A csavar pedig az, hogy máris utal a következő kötetre, ugyanis ez az első volt az öt közül.  (lásd lentebb)

Egyedül az nem tetszett, hogy a könyv nagyon hosszú volt, a cselekmény nem volt olyan pörgős, mint vártam és jó néhány dolgot előre ki lehetett találni.

Összességében: 
Jó volt egy, már nagyon is populáris témát, egy kicsit más szemszögből olvasni.


 A sorozat részei:

0.  Démoni színjáték (novella)
1.  Vámpírok múzsája 
2.  Átkozott balszerencse 
3.  Lidércnyomás  
4.  Lángmarta örökség 
5. Attila koporsója
  
Következő könyv lesz: Lev Grossman - A varázslók

Szeretettel:
Brukú
 
Share:

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Az ötödik rész már két éve megjelent "Attila koporsója" címmel.
    Kíváncsi lennék, mit tudtál előre kitalálni a történetből, mert számomra egyáltalán nem volt kiszámítható! :)
    Vegazus

    VálaszTörlés
  2. Szió Vegazus,

    Óh, köszi az infót. Javítom!

    Nekem pl az egyértelmű volt, hogy mi lesz a dartos "verseny" eredménye. Előtte nagyon arról volt szó, hogy mennyire jó benne Bori - erről volt is egy jelenet, amikor Bélával dartostak a kocsmában - másrészt egészen eddig a részig nyilvánvalóvá vált, hogy milyen tökös a főszereplőnk.

    Puszi:
    Brukú

    VálaszTörlés
  3. Ja, jó, persze, de 10 könyvből 9-ben amúgy is győz a főszereplő, szóval ez már csak emiatt is egyértelmű volt. ;)

    VálaszTörlés
  4. Igen, ahogy mondod. :D
    De van, amikor tövig rágod a körmöd az izgalomtól, mire eljut a szereplő B-be, és van, amikor úgy veszi az akadályt, mintha nem is ütközne nehézségekbe, és a dartsos dolog kicsit hajaz rá, szerintem.

    Neked voltak egyébként tippeid/sejtéseid az olvasás során?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt nekem semmi konkrét, azt leszámítva, hogy happy end lesz. :) Ezért is kérdeztem rá, hogy számodra mi volt ennyire kiszámítható. Annyit sejtettem csak, hogy Attila valahogyan el fogja árulni Borit, de lövésem nem volt róla, hogy hogyan és mivel.

      Törlés
  5. Naaa, nekem meg ez nem tűnt fel. Lehet azért, mert nem is felételeztem Attiláról ilyet, hamár - nem is akármilyen- munkát ajánlott Borinak.

    VálaszTörlés

Az írás számomra:

Az írás számomra:
"Írás közben nincs ítélkezés, se szégyen, csakis szabadság. Amint a toll a papírhoz ér, egy pillanatra szabad vagyok." Jessica Sorensen

Fordító

Chat

Írós és történetes blogok hirdetései